Com afecten els bacteris a la nostra salut dental?

A la nostra boca hi ha més de 600 classes de bacteris. Però no tots són perjudicials: Hi ha bacteris que protegeixen la nostra salut bucodental i ajuden a prevenir malalties, i hi ha bacteris patògens molt perjudicials per a la nostra salut.

Per què hi ha bacteris a la nostra boca? La cavitat bucal és un espai perfecte per a la proliferació de bacteris, ja que té racons i cavitats on es poden instal·lar, una temperatura càlida sobre els 35º i un ambient humit. A més a més, el cos genera el seu propi sistema bacterià de protecció. Així, atès que hi ha bacteris «bons» i «dolents», l'objectiu no és deixar la nostra boca absolutament neta i asèptica, sinó trobar l'equilibri entre conservar la flora bucal beneficiosa i evitar la proliferació dels bacteris nocius.

L'origen dels bacteris a la nostra boca

L'ecosistema bacterià de la nostra boca es forma al llarg dels anys, des que naixem. De fet, al mateix moment del part ja es forma la microbiota oral, a partir dels bacteris del coll uterí i els que es troben a l'aire.

Els nostres hàbits també influeixen en el tipus i quantitat de bacteris que es troben a la nostra boca. Per exemple, badallar, mossegar-se les ungles o besar-se alteren la flora bacteriana. un estudi de la revista Microbiome del 2014 va descobrir que quan dues persones es besen apassionadament es transfereixen uns 80 milions de bacteris, cosa que pot portar les parelles a tenir una flora oral similar.

Similar, però no és igual. La flora bucal de cada persona és única, ja que a més dels factors externs –l'ambient que ens envolta–, la genètica també hi influeix. Segons una investigació de la Universitat Estatal d'Ohio (EUA), els bacteris orals, especialment els que es troben sota les genives, creen una empremta a la nostra boca que permet identificar l'origen ètnic d'una persona.

Què és la flora bacteriana?

La flora bacteriana oral és el conjunt de bacteris que utilitza el nostre cos per lluitar contra altres bacteris, especialment aquelles que ens poden perjudicar. Aquesta flora varia duna persona a una altra, i influeix en el desenvolupament del nostre sistema immunològic.

Mantenir l'equilibri de la flora bacteriana oral és essencial per cuidar la nostra salut bucodental, així com la salut en general, ja que alguns dels bacteris patògens de la nostra boca poden provocar malalties més greus en altres sistemes del cos, com veurem més avall.

Què és la placa bacteriana?

La placa bacteriana és una pel·lícula composta per determinats tipus de bacteris i de sucres que ingerim. Aquests bacteris s'estableixen a la superfície de la dent i afavoreixen que altres microorganismes puguin adherir-se i atacar l'esmalt.

Aquesta placa pot ser la causant de diversos problemes bucodentals, com la càries, la gingivitis o la tosca.

Quins problemes poden provocar els bacteris de la nostra boca?

L'alteració de l'equilibri de l'ecosistema bacterià de la boca pot provocar:

  • És a dir, inflamació de les genives causada per la placa bacteriana. Els bacteris s'introdueixen entre la geniva i la dent, cosa que pot portar a la pèrdua d'aquesta si no es tracta a temps.
  • Els bacteris transformen els sucres i midons dels aliments que consumim en àcids que dissolen l'esmalt dental i creen orificis que poden arribar fins a la polpa dental.
  • Mal alè. Alguns bacteris descomponen els aliments rics en proteïnes o greixos i generen compostos del sofre, que són els responsables del mal alè.

A més, com ja hem comentat, alguns dels bacteris patògens poden provocar problemes en altres sistemes:

  • Un dels bacteris presents a la placa bacteriana pot entrar al torrent sanguini i provocar endiocarditis infecciosa, és a dir, inflamació de les vàlvules cardíaques.
  • un estudi de la Universitat de Yale va trobar que els pacients amb infeccions respiratòries tenien el bacteri Nebots entre les més prevalents de la boca, fet que els va portar a relacionar una mala higiene bucodental amb més risc de malalties respiratòries.
  • La presència de certs bacteris a la boca pot implicar un augment del risc de càncer de pàncrees, Segons un estudi de la Universitat de Nova York, i un altre bacteri oral freqüent pot desencadenar càncer de còlon, Segons un altre estudi de la Universitat Case Western Reserve.

La clau és mantenir l'equilibri de l'ecosistema bacterià

Quan l'equilibri natural de la nostra boca s'altera els bacteris patògens o nocius poden començar a dominar, per això ens fem més vulnerables als problemes de salut que provoquen.

Això passa sobretot quan s'altera el pH de la nostra boca, els nostres hàbits d'higiene o nutricionals o si seguim una dieta poc saludable. Si pensem que aquest equilibri s'ha vist alterat, el primer que hem de fer és acudir al nostre dentista perquè avaluï el nostre estat de salut bucodental i ens aconselli sobre els nostres hàbits d'alimentació i higiene.

El ús de probiòtics s'ha revelat molt efectiu per recuperar l'equilibri de la flora oral i combatre els bacteris perjudicials, especialment els que causen la càries, la gingivitis i el mal alè.

Els nostres serveis

Finançament
a mida

Pàrquing i
wifi gratuïts

ulleres 3D
antiestrès

Tecnologia
avançada

Targeta de
fidelització

Conveni
amb empreses

Vols concertar una cita?

truca al 93 343 66 41, o omple les teves dades al formulari i et trucarem nosaltres.

Deixeu aquest camp en blanc

Responsable: Icercaib, SL Finalitat: Donar resposta a les consultes i la gestió de cites o altres peticions d'informació. Legitimació: Consentiment de linteressat. Drets: No se cediran dades a tercers, excepte obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional.

Gran Via de les Corts Catalanes, 620, àtic 1r
08007 Barcelona
Tel: 933 43 66 41
Correu electrònic: clinica@ahoa.es
RESERVAR CITA