Els beneficis del vi per a la salut dental

Parlar de la història del vi és parlar de la història de les civilitzacions. El cultiu i el consum es relacionen amb activitats com l'agricultura, les celebracions culturals, les relacions socials, la gastronomia i, per descomptat, la salut.

Els egipcis ja feien servir el vi amb finalitats medicinals fa més de 5.000 anys, ia l'antiga Grècia i Roma s'usava, entre altres coses, com a bactericida. No hem d'anar tan lluny per recordar els anuncis de la nostra infància amb vins medicinals a base de quina que servien per «obrir la gana» (com la tan coneguda Quina San Clemente). Tot i que molts d'aquests usos no tenen una base científica i ja no es recomanen avui dia, estudis recents sí que han demostrat certs beneficis del consum regular i moderat de vi, preferiblement negre.

Com beneficia el vi a la salut dental?

Per exemple, un estudi publicat en el Revista de Química Agrària i Alimentària va demostrar que el vi negre ajuda a combatre els bacteris que s'adhereixen a les dents i provoquen la formació de biopel·lícules i de la placa dental, que alhora són responsables de malalties dentals. Els polifenols que conté el vi actuen com a antioxidants naturals que frenen el creixement de la flora bacteriana de les dents i genives.

Un estudi de la Universitat de Pavia (Itàlia) indica, a la mateixa línia, que el vi millora la salut dental. Concretament, actua contra els bacteris que produeixen la càries i altres malalties dentals dorigen bacteriològic.

A més, en reduir les infeccions bacterianes de les genives ajuda a combatre la inflamació produïda per la gingivitis.

Però, compte amb les taques!

Com qualsevol aliment, també té les contraindicacions. El vi negre conté cromogen, els pigments del qual s'adhereixen a les dents i provoquen les desagradables taques.

D'altra banda, l'acidesa del vi desgasta l'esmalt dental i propicia que altres substàncies puguin tacar-lo. En aquest cas, un estudi revela que el vi blanc és més agressiu que el negre amb el nostre esmalt, ja que la gran majoria de vins blancs tenen més acidesa que els negres.

El professor Walmsley, membre de la British Dental Association i responsable d'aquest estudi, recomana que si prenem una copa de vi ho fem alhora que mengem, i que esperem trenta minuts abans de netejar-nos les dents. L'esmalt necessita un temps per recuperar-se després del contacte amb el vi, i el raspallat pot empitjorar-ne els efectes.

Una altra recomanació que fa és acompanyar el vi amb formatge. El vi ataca el calci de les dents, i atès que el formatge és ric en calci ajuda a neutralitzar-ne els efectes.

Així, els tractaments d'higiene bucodental ens ajuden a mantenir la boca sana i el blanquejament a controlar i contrarestar els possibles efectes de coloració del vi.

En resum, no et privis d'una copa de vi negre de tant en tant, i no oblidis anar cada sis mesos al teu dentista per a una revisió i una neteja. Recordeu que és més fàcil mantenir net que netejar el que s'ha embrutat!

 

Els nostres serveis

Finançament
a mida

Pàrquing i
wifi gratuïts

ulleres 3D
antiestrès

Tecnologia
avançada

Targeta de
fidelització

Conveni
amb empreses

Vols concertar una cita?

truca al 93 343 66 41, o omple les teves dades al formulari i et trucarem nosaltres.

Deixeu aquest camp en blanc

Responsable: Icercaib, SL Finalitat: Donar resposta a les consultes i la gestió de cites o altres peticions d'informació. Legitimació: Consentiment de linteressat. Drets: No se cediran dades a tercers, excepte obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional.

Gran Via de les Corts Catalanes, 620, àtic 1r
08007 Barcelona
Tel: 933 43 66 41
Correu electrònic: clinica@ahoa.es
RESERVAR CITA