Causes i tractament de la càries dental

La càries dental és una de les malalties bucodentals més habituals tant en nens com en adults. Segons dades del 2015, la prevalença de càries en adults a partir dels 35 anys és entre el 95% i el 100%. 

A més, segons l'estudi La salut bucodental a Espanya 2020, no s'espera que el nombre de càries disminueixi, sinó que es mantindrà a la xifra actual, de prop del 95% d'afectats a la població adulta espanyola.

Per què el problema està tan estès? Una possible explicació és que les càries solen ser asimptomàtiques a l'estadi inicial, és a dir, al principi no provoquen dolor ni inflamació o altres símptomes perceptibles, per la qual cosa la persona no sol adonar-se que té càries. Per això són importants les revisions regulars, ja que el dentista sí que detecta les càries en una etapa inicial, quan són més fàcils de tractar, i ens pot aconsellar com prevenir-les.

Què és la càries dental?

La càries és una malaltia bucodental dorigen bacterià. És a dir, és una forma d'infecció que fa malbé la superfície de l'esmalt dental, i el va foradant fins a arribar a les zones més internes de la dent.

En aquest gràfic podem veure les principals fases de la càries dental:

Petites taques negres sobre la superfície de la dent.
L'esmalt es deteriora i la càries afecta la dentina.
La infecció es fa més profunda, afectant la polpa dental.
Es formen abscessos, i es pot arribar a perdre la dent.

Principals símptomes de la càries

Els símptomes de la càries varien segons la mida, la fase en què es trobin i la ubicació. Per exemple, com hem comentat, a la fase inicial no sol presentar símptomes, només pot arribar a ser perceptible a simple vista com un petit puntet negre.

A mesura que avança, podem notar un dolor sobtat a les dents o queixals sense causa aparent o en mossegar. És una sensibilitat dental que també és comú que aparegui amb el fred i en menjar dolç.

En les fases més avançades, el forat es farà més gran i visible, segons la zona on es trobi, i pot provocar l'afectació del nervi. Si aquest fos el cas, el dolor pot ser extremadament intens i espontani, sense necessitat d'estímuls externs que el provoquin. En aquesta situació és fàcil que es produeixin flegmons dentals.

Factors que influeixen a la càries dental

La càries és una malaltia multifactorial, és a dir, que s'origina per una combinació de diversos factors, Com les bacteris presents a la boca, el consum de determinats aliments o begudes rics en sucres o carbohidrats, i una higiene bucodental incompleta o insuficient.

A més, altres factors com el pH de la saliva, la predisposició genètica o alguns medicaments que alteren la qualitat i la quantitat de saliva a la boca poden influir també en l'aparició més o menys freqüent de càries.

Prevenció i tractament de la càries

El tractament de la càries dependrà de com estigui d'avançada:

  • En un estat inicial, es podrà tractar la càries amb un empastament. El dentista elimina la part danyada de l'esmalt i col·loca en aquest espai un material que el cobreixi. Si la cavitat és petita en un estat incipient que només afecta l'esmalt, no es fa l'empaste. Si es cuida l'esmalt de la zona danyada amb una higiene correcta i s'aplica una aportació extra de fluor, aquest esmalt es repara mitjançant una remineralització fisiològica.
  • Si la càries ha avançat i ha afectat la polpa dental, pot ser que sigui necessària una endodòncia, és a dir, desvitalitzar el nervi.
  • Si la infecció ha avançat i no és possible salvar la dent, s'haurà de procedir a l'extracció, i es pot plantejar fer un implant dental.

Per això, com hem comentat, és molt important revisar la nostra salut bucodental com a mínim una vegada a l'any, per detectar aquests possibles problemes en una fase inicial.

Però, a més, podem dur a terme algunes accions per prevenir l'aparició de càries, sobretot si tenim tendència a patir-la:

  • A la Clínica Ahoa apliquem un pla de prevenció als pacients amb un alt risc en càries. El primer pas serà fer un diagnòstic correcte dels factors que predisposen. Per això fem una anàlisi de la qualitat i quantitat de saliva i una anàlisi de la concentració de ceps de bacteris provocadors de la càries. D'aquesta manera establim el risc de patir la malaltia, és a dir, la càries.
  • Seguir una correcta rutina d'higiene bucodental, que inclogui raspallat, esbandida bucal i fil dental, especialment abans d'anar-nos a dormir.
  • Evitar el consum daliments i begudes amb un alt contingut de sucre o hidrats de carboni. Sobretot, les begudes anomenades energitzants, ja que a més del contingut de sucre la seva acidesa provoca un desgast accelerat de l'esmalt.
  • Raspallar-nos les dents cada cop que mengem, fins i tot quan piquem qualsevol cosa entre hores.

A més, a Ahoa proporcionem consells personalitzats a cada pacient, com la pasta dentífrica o el col·lutori més adequats, ja que cada persona té unes característiques pròpies que cal tenir en compte.

Truca'ns i demana una revisió a fons de les teves dents. Ja sabem, com va dir Don Quixot a Sancho, que la boca sense queixal és com molí sense pedra, i en molt més s'ha d'estimar una dent que un diamant!

Els nostres serveis

Finançament
a mida

Pàrquing i
wifi gratuïts

ulleres 3D
antiestrès

Tecnologia
avançada

Targeta de
fidelització

Conveni
amb empreses

Vols concertar una cita?

truca al 93 343 66 41, o omple les teves dades al formulari i et trucarem nosaltres.

Deixeu aquest camp en blanc

Responsable: Icercaib, SL Finalitat: Donar resposta a les consultes i la gestió de cites o altres peticions d'informació. Legitimació: Consentiment de linteressat. Drets: No se cediran dades a tercers, excepte obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional.

Gran Via de les Corts Catalanes, 620, àtic 1r
08007 Barcelona
Tel: 933 43 66 41
Correu electrònic: clinica@ahoa.es
RESERVAR CITA