Raspall de dents elèctric o manual?

Escollir el millor raspall de dents per a cada persona no és una tasca fàcil. A més de l'oferta de raspalls suaus, durs, rectes, flexibles, corbats… Entren en joc els elèctrics. Però, són realment recomanables aquests últims? O és millor confiar en el raspall manual de tota la vida?

D'entrada, els raspalls elèctrics permeten una neteja més còmoda i fàcil que els manuals. Segons la guia de salut periodontal de la Federació Europea de Periodontologia, tots dos raspalls són efectius si es fan servir correctament, encara que alguns estudis demostren que els elèctrics són lleugerament més eficaços.

Un estudi comparatiu publicat a Cochrane va mostrar que l?ús de raspalls elèctrics redueix la placa un 11% més que els manuals entre el primer i el tercer mes d?ús, i un 21% a partir dels tres mesos. Pel que fa a la gingivitis, la redueix un 6% entre el primer i el tercer mes, i un 11% a partir dels tres mesos d'ús.

A més, les persones que utilitzen un elèctric solen raspallar-se durant més temps, especialment aquelles el raspall de les quals compta amb temporitzador.

Tot i això, si per exemple ens hem sotmès a una cirurgia o intervenció bucal i tenim punts de sutura o zones sensibilitzades, és possible que el nostre dentista ens recomani un raspallat manual i de duresa suau.

 

Com escollir un raspall elèctric

El primer que ens hem de plantejar són les nostres necessitats d'higiene bucodental: Tenim tendència a patir gingivitis, càries, mal alè, taques a les dents…? El teu dentista et pot orientar en aquest sentit. Hi ha raspalls elèctrics amb accessoris específics per a les genives —com l'irrigador dental—, la neteja de la llengua o per afavorir el blanquejament.

La principal diferència que hi ha entre els raspalls elèctrics és com produeixen el moviment. Podem trobar per una banda raspalls amb rotació, giratoris o oscil·lants, i per una altra raspalls sònics o ultrasònics, que produeixen el moviment per vibració del capçal.

Raspalls amb rotació

  • Són més eficaços a lhora deliminar la placa dental.
  • Netegen millor en zones de difícil accés.
  • Eficaços contra les taques de tabac o cafè.
  • Més còmodes dutilitzar, ja que requereixen menys esforç per part nostra.

Raspalls amb ultrasò

  • Neteja més efectiva i profunda, gràcies a les seves vibracions i moviment d'alta freqüència.
  • Actuen millor contra la placa bacteriana, ja que les vibracions introdueixen a la saliva bombolles riques en oxigen que eviten el creixement de bacteris a zones on s'acumula la placa.
  • Més eficaços per a persones que portin ortodòncia.

És a dir, que la decisió dependrà de les necessitats específiques d'higiene bucodental.

A més, molts raspalls elèctrics presenten funcions tecnològiques que podem valorar. Per exemple, el temporitzador és molt útil per assegurar-nos que ens raspallem durant el temps mínim recomanat. El sensor de pressió pot ser molt pràctic per a les persones que pateixin gingivitis o periodontitis. Altres funcionalitats, com ara el bluetooth, ens permeten recopilar dades sobre temps, pressió, etc. per valorar la qualitat del raspallat. La nostra recomanació és que seleccionem les funcionalitats que realment ens siguin útils.

Com utilitzar un raspall elèctric

En si, la tècnica de neteja amb un raspall manual o un elèctric no és gaire diferent. La Organització Mundial de la Salut dóna unes recomanacions generals sobre l'ús del raspall:

  1. Raspalla't les dents almenys dues vegades al dia, dos minuts cada vegada. En aquest cas, el raspall elèctric amb temporitzador ens ajuda a respectar el temps recomanat de raspallat.
  2. Utilitza una pasta fluorada per prevenir la càries.
  3. Canvia el raspall cada dos o tres mesos. En el cas dels elèctrics, segueix les recomanacions de cada fabricant.
  4. Quan et raspallis, hauries d'arribar a totes les parts de la dent, i no oblidar raspallar la llengua, fins i tot la zona posterior.
  5. El més pràctic és seguir un ordre específic, un mètode que ens permeti no oblidar-nos de cap zona.

Consells de manteniment

Els raspalls elèctrics, fins i tot els més bàsics, requereixen una inversió més gran que els manuals. Et donem alguns consells perquè tinguis cura del teu raspall elèctric i et duri molt més temps:

  • Aclareix bé el raspall després de cada ús, perquè no quedin restes de pasta, aliments o fluids.
  • Deixa assecar el raspall a l'aire i guarda'l en posició vertical.
  • Canvia el capçal cada dos o tres mesos, en funció de les recomanacions del fabricant, o en qualsevol cas si perceps que els filaments estan desgastats o deformats.

Una correcta neteja és el primer pas per gaudir d'un somriure sa i bonic per a tota la vida, per això recomanem seguir-ne sempre uns bons hàbits d'higiene bucodental. A la Clínica Ahoa et podem oferir tots els instruments necessaris per a la neteja bucodental, i sobretot els millors consells adaptats a tu.

Els nostres serveis

Finançament
a mida

Pàrquing i
wifi gratuïts

ulleres 3D
antiestrès

Tecnologia
avançada

Targeta de
fidelització

Conveni
amb empreses

Vols concertar una cita?

truca al 93 343 66 41, o omple les teves dades al formulari i et trucarem nosaltres.

Deixeu aquest camp en blanc

Responsable: Icercaib, SL Finalitat: Donar resposta a les consultes i la gestió de cites o altres peticions d'informació. Legitimació: Consentiment de linteressat. Drets: No se cediran dades a tercers, excepte obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional.

Gran Via de les Corts Catalanes, 620, àtic 1r
08007 Barcelona
Tel: 933 43 66 41
Correu electrònic: clinica@ahoa.es
RESERVAR CITA