Els 7 efectes més nocius del tabac a la nostra boca

El tabac és un hàbit que es troba encara massa arrelat, malgrat les seves conseqüències perjudicials per a la salut. Encara que, segons un informe de l'OMS, l'Organització Mundial de la Salut, les polítiques de control del tabac han augmentat de forma dràstica en els darrers anys, en general la percepció és que es desconeixen els efectes reals i el seu abast.

Encara que el tabac afecta negativament la salut en general, en aquest post ens centrarem en els seus efectes a la salut bucodental. La nostra boca és essencial en el nostre dia a dia: La utilitzem per menjar, beure, somriure, parlar, fer-nos un petó, riure… Però sovint no ens preocupem prou per cuidar-la fins que sorgeix algun problema de salut evident.

Pel que fa al tabac, el més habitual és que els pacients es preocupin més pels efectes estètics, ja que són els més visibles, com les taques de nicotina o el color groguenc que provoca el consum continuat a les dents.

però els efectes nocius del tabac a la nostra salut bucodental van molt més enllà. T'expliquem quins són els principals.

1. Mal alè

Alguns components del tabac, com la nicotina i el quitrà, s'adhereixen a les mucoses i dents en passar el fum per la cavitat bucal, de manera que l'olor del tabac roman a la boca durant un temps. A més, aquests components també alteren l'equilibri bacterià de la nostra boca i la ressequen, cosa que afavoreix la halitosi o mal alè.

2. Alteracions en el color de les dents

Un dels efectes més coneguts del tabac és el color groguenc i les taques que provoquen la nicotina i el quitrà a l'esmalt dental. Encara que en un estat inicial això es pot corregir amb un blanquejament dental, amb el pas del temps i el consum continuat de tabac, les taques poden arribar a ser molt difícils d'eliminar. I no és només una qüestió estètica: Les persones amb les dents tacades o groguenques solen tenir problemes de confiança a l'hora de parlar, somriure i riure amb normalitat, cosa que afecta la seva autoestima.

3. Càries

Els components del tabac alteren la flora bucal que ens protegeix de la càries, de manera que el nostre esmalt dental queda més exposat als seus efectes. A més, la sequedat bucal o xerostomia provocada pel tabac fa que els components nocius romanguin més temps a la boca, ja que una de les funcions de la saliva és «arrossegar» els residus de la boca i netejar-la.

4. Disminució del sentit del gust

El tabac altera les papil·les gustatives, cosa que afecta el sentit del gust en persones fumadores. Aquesta pèrdua de sentit del gust no només es tradueix en un menor gaudi dels aliments i begudes, sinó que per exemple solen trobar els menjars sosos, amb la qual cosa solen consumir més sal que una persona no fumadora, cosa que comporta risc d'hipertensió, entre d'altres.

5. Reducció de la capacitat de cicatrització

La disminució de les defenses i del reg sanguini a la boca afecten la nostra capacitat de cicatrització, de manera que davant d'una intervenció d'extracció o d'implantologia correm més risc d'infecció, ja que triguem més a cicatritzar la ferida, i fins i tot de fracàs dels implants.

6. Major risc de malalties periodontals

El principal risc amb les malalties periodontals i el tabac és que no semblen tan greus, de manera que es triga més temps a detectar-les. Això és perquè el tabac disminueix el reg sanguini de les genives, per la qual cosa semblen menys inflamades i sagnen menys (el símptoma que sol fer saltar les alarmes d'un problema gingival). Així, és molt probable que es detecti la malaltia en un estat més avançat. A més, el tabac triplica el risc de patir una malaltia periodontal, ja que disminueix l'aportació de defenses del sistema immunològic per fer front a la infecció dels bacteris.

7. Càncer oral

El tabac conté substàncies cancerígenes que augmenten el risc de patir càncer bucal. De fet, segons l'OMS, el tabac i l'alcohol són dos factors causals importants en aquesta malaltia, a causa dels canvis químics que aquestes substàncies, ingerides de forma continuada, poden arribar a provocar a la cavitat bucal. Una autoexploració de la boca buscant petites ferides o úlceres que no curen sota la llengua, als llavis o al paladar és molt recomanable en els pacients amb factors de risc.

 

És a dir, que els efectes del tabac a la nostra boca poden ser molt més seriosos del que se sol pensar, i van més enllà de l'estètica. Per això, des d'Ahoa recomanem en primer lloc a les persones fumadores que busquen ajuda professional per deixar de fumar i, en qualsevol cas, que acudeixin al seu dentista de confiança amb freqüència, cada 6 mesos, per avaluar l'estat de salut de la boca , especialment dels teixits tous (llengua, terra de la boca, llavis i paladar tou). Tot i que no es tinguin símptomes evidents de cap problema, penseu que moltes vegades la malalties de la boca són de les anomenades «silencioses».

Els nostres serveis

Finançament
a mida

Pàrquing i
wifi gratuïts

ulleres 3D
antiestrès

Tecnologia
avançada

Targeta de
fidelització

Conveni
amb empreses

Vols concertar una cita?

truca al 93 343 66 41, o omple les teves dades al formulari i et trucarem nosaltres.

Deixeu aquest camp en blanc

Responsable: Icercaib, SL Finalitat: Donar resposta a les consultes i la gestió de cites o altres peticions d'informació. Legitimació: Consentiment de linteressat. Drets: No se cediran dades a tercers, excepte obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional.

Gran Via de les Corts Catalanes, 620, àtic 1r
08007 Barcelona
Tel: 933 43 66 41
Correu electrònic: clinica@ahoa.es
RESERVAR CITA