Com escollir el raspall de dents que millor se t'adapti

Anar a comprar un raspall de dents no és una tasca fàcil. Ens trobem davant d'una completíssima oferta de raspalls suaus, durs, rectes, flexibles, corbats… Al final, de vegades fins i tot sorgeix la temptació d'escollir el raspall pel color, per no complicar-nos la vida.

Però el raspall és un element clau a la nostra higiene bucodental, per la qual cosa hauríem de triar-ho amb cura. El primer que et recomanem és que li preguntis al teu dentista de confiança i que sigui ell qui t'aconselli. Cada boca requereix unes cures específiques, per la seva mida, disposició de les dents i estat de salut bucodental, entre d'altres factors.

Si de totes maneres tens curiositat per saber-ne més, t'expliquem com escollir el raspall de dents més adequat, com conservar-lo en condicions òptimes i algunes curiositats.

Com escollir el raspall de dents

El raspall de dents que escollim dependrà, com hem comentat, de la mida de la nostra boca, la posició de les nostres dents, les condicions de salut bucodental i altres factors específics, com ara si ens hem sotmès a un implant recentment.

  • Duresa del raspall. La recomanació general és triar un raspall dental de duresa mitjana, ja que eliminen la placa i restes de menjar sense fer malbé l'esmalt, i sobretot les genives. Però si per exemple pateixes de gingivitis, periodontitis o sensibilitat dental, pot ser més recomanable un raspall suau a les zones més delicades. Després d'una intervenció bucodental (extracció dels queixals del judici o cirurgia de les genives), potser fins i tot us convingui l'ús d'un extrasuau o postquirúrgic.
  • Grandària del raspall. Escull-ne un que s'adapti a la mida de la teva boca, és a dir, que pugui arribar bé a tots els racons. El més habitual és que sigui un raspall de capçal petit, que permet netejar millor a les zones posteriors i de difícil accés.
  • Característiques del mànec. Els mànecs antilliscants ens permeten tenir un control més gran dels moviments de raspallat, ia més no rellisquen quan es mullen. D'altra banda, els mànecs flexibles són més còmodes de manejar i arriben amb més facilitat a qualsevol part de la boca.
  • Filaments del raspall. Els més freqüents i aconsellables són els de niló. Les puntes haurien de ser rodones per no fer malbé l'esmalt dental i les genives, i els filaments suaus, ja que són més respectuosos amb dents i genives. Els raspalls amb els filaments inclinats arriben millor a les diferents concavitats de la boca i les dents.
  • Manual o elèctric? Els raspalls elèctrics són recomanables quan la persona té alguna limitació per fer la neteja manual. Si no, podem optar perfectament per un de manual. Recorda que el temps estimat necessari per a un raspallat correcte és de 3 minuts. La mitjana de temps que utilitza la majoria de la gent no arriba a la meitat. Això vol dir que un raspall elèctric pot ser més eficient que el manual en igualtat de condicions.
  • I si em sagnen les genives? Moltes vegades associem el sagnat de genives amb un dany que el raspallat hi està provocant. Sota aquest plantejament tindria sentit substituir el raspall per un de més tou, cosa que ens trobem freqüentment amb els nostres pacients. Però res més lluny de la realitat. Si ens sagnen les genives durant el raspallat, d'una manera general i freqüent, significa que n'hi ha una inflamació. Sol ser degut a una acumulació de placa, tosca o ambdues. La manera de tractar-ho és millorar la higiene amb un raspall de duresa mitjana i aplicar un col·lutori bucal amb clorhexidina. Però el més important és acudir al nostre dentista, ja que si tenim tosca (una cosa altament probable) no podrem eliminar-ho amb el raspall convencional, i la malaltia de les genives seguirà avançant.

Cura i conservació del raspall dental

És molt important canviar el raspall quan els filaments estiguin desgastats o torts, o cada tres mesos, el que passi abans. Segons alguns estudis, els raspalls nous eliminen fins a un 30% més de placa que els raspalls amb tres mesos.

  • Neteja bé el raspall després de cada ús, i deixa que s'assequi a l'aire lliure i en posició vertical (en un got o portaraspalls).
  • No guardeu el raspall en una funda, la humitat afavoreix l'aparició de microorganismes i bacteris.
  • No comparteixis el teu raspall de dents, ni tan sols de forma esporàdica. Tampoc el guardis en contacte amb altres raspalls.

Curiositats sobre els raspalls dentals

  • El color més popular per al raspall és el blau. Això probablement és perquè el color blau s'associa a la higiene i la salut.
  • El 2003 els nord-americans van triar el raspall de dents com l'invent número u sense el qual no podrien viure, davant del cotxe i de l'ordinador.
  • Els primers raspalls de dents ja els utilitzaven egipcis i babilonis l'any 3500 aC, i consistien a mastegar els extrems de petites branques fins que la punta es tornava suau.
  • Els xinesos van ser els primers que van fabricar raspalls de dents més similars als actuals, amb truges de porc incrustades en mànecs d'ivori, os o bambú.

Els nostres serveis

Finançament
a mida

Pàrquing i
wifi gratuïts

ulleres 3D
antiestrès

Tecnologia
avançada

Targeta de
fidelització

Conveni
amb empreses

Vols concertar una cita?

truca al 93 343 66 41, o omple les teves dades al formulari i et trucarem nosaltres.

Deixeu aquest camp en blanc

Responsable: Icercaib, SL Finalitat: Donar resposta a les consultes i la gestió de cites o altres peticions d'informació. Legitimació: Consentiment de linteressat. Drets: No se cediran dades a tercers, excepte obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional.

Gran Via de les Corts Catalanes, 620, àtic 1r
08007 Barcelona
Tel: 933 43 66 41
Correu electrònic: clinica@ahoa.es
RESERVAR CITA