Gingivitis: causes, tractament i prevenció

La gingivitis, també coneguda com a malaltia de les genives, afecta pràcticament el 90% de la població adulta. És tan habitual que moltes persones fins i tot s'han acostumat a aquest lleuger sagnat que es produeix quan es renten les dents. Però la gingivitis, tractable i reversible en les fases inicials, pot complicar-se i portar fins i tot a la pèrdua de dents.

Per això, en aquest article volem explicar-vos a fons en què consisteix la gingivitis, així com les possibles causes, tractament i mesures de prevenció. Però abans que res, si et sagnen les genives en raspallar-te les dents, et recomanem que acudissis immediatament al teu dentista, per establir l'estat de salut de les teves genives i evitar que avanci la malaltia. També caldrà descartar altres causes, com la malaltia avançada de les genives (periodontitis) o afectacions de la sang (com alteracions de la coagulaciperiodontograma en genives. Desprs per això es produeix un adestruccila coagulació).

Què és la gingivitis?

Es tracta d'una malaltia d'origen bacterià, que es produeix quan la placa o biofilm s'acumula al voltant de les dents. Els bacteris presents a la placa ataquen el teixit tou que envolta la dent, provocant envermelliment, inflamació i sagnat.

La gingivitis és la primera fase de l'anomenada “malaltia de les genives”. En un estat més avançat passa a ser periodontitis, quan la malaltia ha afectat l'os i els danys són irreversibles. En una periodontitis avançada s'arriba a produir fins i tot la pèrdua de dents per pèrdua de suport de l'os i de la geniva que envolta la dent. Podríem dir que el sistema de defensa de l'organisme fuig dels bacteris, per això es produeix una destrucció del teixit que migra cap a l'arrel per allunyar-se de la infecció.

Símptomes de la gingivitis

Si presentes algun o diversos dels símptomes següents és possible que tinguis gingivitis, encara que t'haurà de visitar un especialista per diagnosticar-lo adequadament.

  • Genives envermellides i/o inflamades.
  • Genives sensibles al tacte, encara que no fan mal.
  • Sagnat en raspallar-te les dents o passar-te el fil dental.
  • Mal alè o mal gust de boca.
  • Genives retretes, que fan que les dents es vegin més allargades.

Tractament i prevenció de la gingivitis

El primer que cal fer és acudir a l'especialista perquè ens faci un diagnòstic detallat i encertat de l'estat de salut de les genives. El periodontograma és la ferramenta de diagnòstic. Després vindrà el tractament, una neteja a fons per eliminar la tosca acumulada al voltant de les dents. Serà molt important en aquesta visita rebre la informació necessària per millorar la nostra higiene a casa i motivar-nos per passar a lacció, és a dir, millorar la cura de la nostra boca. A partir d'aquí, hem de seguir els consells d'higiene que ens proporcioni l'especialista, per exemple:

  • Raspallar-te les dents amb un raspall de duresa mitjana i realitzant uns moviments que no facin malbé la geniva.
  • Utilitzar raspalls interdentals.
  • Passar-te el fil dental després de cada raspallat.
  • Complementar la higiene amb un col·lutori (només si cal i el dentista ens ho indica).

A més d'aquests hàbits d'higiene bucodental, hi ha altres hàbits de salut i alimentació que també influeixen més o menys en la gingivitis, com per exemple el tabaquisme. El tabac provoca i agreuja les malalties periodontals.

Una bona alimentació i una vida saludable en general també ens ajuden a prevenir aquest tipus de malalties, ja que el cos es troba en millors condicions per combatre les infeccions.

Factors que poden agreujar la gingivitis

Hi ha altres factors que poden agreujar aquest problema i que no depenen directament dels nostres hàbits, per la qual cosa no són tan fàcils de modificar o solucionar. Tot i això, el nostre dentista ens pot aconsellar en aquests casos:

  • Una malposició de les dents, que fa més difícil eliminar la placa i la tosca.
  • Canvis hormonals, ja sigui durant l'embaràs, la menopausa o per l'ús d'anticonceptius orals.
  • Algunes malalties sistèmiques, com la diabetis.
  • Alguns medicaments, com els tractaments amb immunosupressors.

El nostre millor consell és que, si creus que pots patir gingivitis, no ho deixis passar i acudeixis immediatament al teu dentista. És molt més fàcil resoldre aquest problema en una fase inicial que no pas en un estat avançat.

Els nostres serveis

Finançament
a mida

Pàrquing i
wifi gratuïts

ulleres 3D
antiestrès

Tecnologia
avançada

Targeta de
fidelització

Conveni
amb empreses

Vols concertar una cita?

truca al 93 343 66 41, o omple les teves dades al formulari i et trucarem nosaltres.

Deixeu aquest camp en blanc

Responsable: Icercaib, SL Finalitat: Donar resposta a les consultes i la gestió de cites o altres peticions d'informació. Legitimació: Consentiment de linteressat. Drets: No se cediran dades a tercers, excepte obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional.

Gran Via de les Corts Catalanes, 620, àtic 1r
08007 Barcelona
Tel: 933 43 66 41
Correu electrònic: clinica@ahoa.es
RESERVAR CITA