La càries és un problema tan freqüent a la majoria de persones que poques la veuen com el que és: una malaltia que afecta la nostra salut, i no un simple forat negre que fa mal.
Segons dades del Consell de Dentistes, la càries afecta entre el 92% i el 94% dels adults a partir dels 35 anys. A més, es considera la segona malaltia més prevalent al món, ja que depèn d'una sèrie de factors per al seu desenvolupament, com la persona en si, el sucre, els bacteris i el temps.
Què és aleshores la càries? És una reacció química, els bacteris produeixen àcid en metabolitzar el sucre de la nostra dieta que ha quedat dipositat a les dents. Aquesta reacció produeix el desgast de l'esmalt, la corrosió àcida, que podem comparar amb la pluja àcida que pateixen els nostres rius i boscos.
Segons els darrers estudis, hi ha factors individuals de cada persona que actuen com a protectors contra la càries, per exemple la saliva i l'esmalt dental. La saliva pot tenir un efecte tamponador davant de l'àcid, és a dir, pot reduir l'acidesa i protegir les dents davant de la càries. En el cas de l'esmalt, aquest pot ser més o menys resistent a aquest àcid, ja que la composició està determinada per l'herència genètica.
Què podem fer? Afortunadament, els avenços en odontologia ens permeten no només posar remei de forma eficaç a la càries, sinó conèixer els nostres factors de risc a través de tests senzills d'anàlisi de la saliva, i un test d'anàlisi de concentració de Streptococcus mutans, principal bacteri responsable de la producció de càries, que ens indiquen si som propensos o no a la seva aparició.
Segons el doctor Iñaki Cercadillo, director de la Clínica Odontològica Ahoa, «nosaltres proposem als nostres pacients fer un anàlisi del risc a patir càries, com a mesura de prevenció i dacció. Saber quins dels factors implicats, en aquest cas saliva i bacteris, són favorables a l'aparició de càries és important per a la presa de decisions, i encara més per a la presa de consciència dels nostres pacients en factors com la dieta i la ingesta de sucre .».