La paleodieta i els seus beneficis per a la salut bucodental

Sovint ens pregunten per la relació entre determinats estils d'alimentació o dietes, com ara la paleodieta, i la salut bucodental. Lògicament, sempre hi ha una relació entre els aliments que ingerim i la salut de la nostra boca, encara que no és lúnic factor que influeix.

Una dieta que s'ha popularitzat en els darrers anys és la paleodieta o dieta paleolítica, encara que estrictament parlant no és una dieta, ja que no pesen quantitats d'aliments, sinó un patró d'alimentació.

Així, ¿En què consisteix exactament la paleodieta i com influeix a la nostra salut bucodental?

Què és la paleodieta?

De manera molt simplificada, consisteix a adaptar els nostres hàbits alimentaris als que seguien els nostres avantpassats fa milers d'anys. Es tracta de menjar més aliments naturals i reduir o eliminar els aliments processats.

Concretament, la paleodieta parla d'eliminar cereals, llegums, lactis, sucre refinat i aliments processats. D'altra banda, s'incrementa el consum de fruites, vegetals, hortalisses, proteïna animal, ous, fruita seca, arrels, olis d'origen no vegetal i llavors.

Tanmateix, cal aplicar aquesta dieta de manera adaptada i racional, ja que no totes les persones tenen les mateixes necessitats alimentàries, ni realitzen la mateixa quantitat dactivitat física o tenen el mateix estat de salut general.

A més, hi ha alguns aliments que es descarten quan en realitat tenen una valuosa aportació nutricional, com els llegums. Recordem que els nostres avantpassats recol·lectors-caçadors menjaven el que tenien al seu abast, no podien triar.

També cal tenir en compte que la paleodieta variava segons la regió i els aliments disponibles a aquesta zona.

La SEEN (Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició) no aconsella cap dieta desequilibrada ni aquelles que restringeixin grups d'aliments o nutrients necessaris per mantenir la salut.

Com influeix la paleodieta a la salut bucodental i la salut general?

S'ha relacionat la mala alimentació actual amb molts dels problemes de salut actuals, com ara el sobrepès, les intoleràncies alimentàries o malalties cardiovasculars, per posar alguns exemples.

És innegable que el que mengem influeix en la nostra salut, però no hem d'oblidar altres factors, com el sedentarisme o l'estrès crònic, que tampoc no ens beneficien.

Però sí que hi ha principis de la dieta paleolítica que beneficien la nostra salut dental:

  • Reduir o eliminar el consum de sucres refinats. El sucre és un dels aliments que provoquen més càries, entre d'altres problemes.
  • Reduir o eliminar els carbohidrats. A la nostra boca els hidrats de carboni es transformen en sucres simples, cosa que provoca problemes de salut bucodental.
  • Beure més aigua. A més dels clars beneficis per a la salut general, evitem les begudes carbonatades, ensucrades o amb pigments que poden alterar el color de les nostres dents, com el vi o el te.
  • Menjar aliments amb més aportació nutricional i vitamínica ens ajuda a tenir millors defenses, cosa que millora la protecció de la nostra boca contra bacteris.

Què recomanem des d'Ahoa?

La nostra recomanació és que, si es vol seguir una paleodieta, consultem un professional (metge o nutricionista), que ens ajudi a adaptar-la al nostre estat de salut i estil de vida. De manera molt general, podem suggerir:

  • Reduir el consum daliments processats i sucres refinats.
  • Menjar més fruita i verdura (més aportació de fibra). Escollir sempre que puguem aliments de temporada.
  • Menjar carn i peix de qualitat, i frescos.
  • Incorporar fruits secs a la nostra dieta de manera regular.

No aconsellem eliminar completament els cereals, ja que alguns com l'arròs integral també són beneficiosos per a la salut. I sempre, és clar, demanar consell a un professional i seguir els consells de qualsevol dieta amb criteri i lògica.

Els nostres serveis

Finançament
a mida

Pàrquing i
wifi gratuïts

ulleres 3D
antiestrès

Tecnologia
avançada

Targeta de
fidelització

Conveni
amb empreses

Vols concertar una cita?

truca al 93 343 66 41, o omple les teves dades al formulari i et trucarem nosaltres.

Deixeu aquest camp en blanc

Responsable: Icercaib, SL Finalitat: Donar resposta a les consultes i la gestió de cites o altres peticions d'informació. Legitimació: Consentiment de linteressat. Drets: No se cediran dades a tercers, excepte obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional.

Gran Via de les Corts Catalanes, 620, àtic 1r
08007 Barcelona
Tel: 933 43 66 41
E-mail: clinica@ahoa.es
Truca'ns