El somriure és el primer que percebem en una persona. Si ens somriuen, és molt probable que nosaltres també ho fem. De fet, segons un estudi, la meitat de les persones li tornarien el somriure a un estrany. Què té un somriure que provoca un efecte tan potent en la nostra salut i el nostre estat anímic?
Somriure millora la nostra salut física y mental
Un somriure té efectes positius tant per a nosaltres com per al nostre entorn, en el sentit que millora les nostres relacions socials i personals.
Si ens centrem en els efectes que té un somriure en el nostre estat físic i mental, diversos estudis mostren que somriure activa l’alliberament de neuropèptids que combaten l’estrès. També alliberem dopamina, endorfines i serotonina, la qual cosa relaxa el nostre cos, i redueix el ritme cardíac i la tensió arterial. Les endorfines contribueixen a calmar el dolor i la serotonina actua com a antidepressiu que ens fa estar de millor humor. Només ens hem de connectar a un record d’aquell moment en què vam riure i gaudir sense parar: oi que ens sentim reconfortats en recordar-ho?
Respecte a les nostres relacions socials, també s’ha demostrat que quan somrius els demés et tracten de forma diferent, ja que et perceben com a més atractiu o atractiva, relaxat i de confiança. Els investigadors del Face Research Laboratory de Aberdeen (Escòcia) van descobrir que tant homes com dones es veuen més atrets per imatges de persones que estableixen contacte visual i somriuen.
Què passa quan ens falta el somriure?
Hi ha moltes persones que són reticents a somriure. I no perquè no en tinguin ganes o no se sentin felices. Hi ha determinats problemes de salut bucodental que provoquen «defectes» en l’aspecte del somriure, i que fan que la persona s’avergonyeixi de somriure o riure obertament.
La majoria de pacients que ens transmeten aquesta falta de ganes de somriure presenten algun d’aquests problemes:
- Dents groguenques o amb taques, a causa del pas del temps, el contacte amb determinats aliments i begudes com el cafè o el vi negre, pel tabac o per determinats medicaments.
- Falta de una o diverses dents, ja sigui per traumatisme o per un problema de càries o de periodontitis.
- Malposició de les dents, per un mal hàbits, un traumatisme durant l’etapa de creixement o falta d’espai.
- Halitosis, o mal alè, generalment provocat per la presència de bacteris a la boca amb compostos volàtils derivats del sofre, com el sulfur d’hidrògen.
Aquests problemes poden fer que ens costi somriure, que somriguem tot cobrint-nos la boca amb la mà o que ens sentim insegurs amb el nostre aspecte. Tot plegat acaba afectant la nostra autoestima i la nostra capacitat de relacionar-nos amb els demés. Perquè un somriure bonic és un somriure sa.
Com ho podem solucionar?
El primer que recomanem és una visita al dentista per diagnosticar i tractar d’arrel els possibles problemes bucodentals. En funció de la causa, podem optar per tractaments d’ortodòncia, implantologia dental, emblanquiment, facetes de ceràmica o facetes directes de composite.
Un cop fem un estudi digital del somriure i una avaluació de la salut bucodental, el nostre equip d’especialistes de la Unitat d’Estètica t’orientarà sobre el tractament més adient per a tu.
A partir d’aquí, i tant per prevenir com per mantenir la salut bucodental després d’un tractament, et recomanem que segueixis una curosa rutina d’higiene dental, que inclogui raspallat, fil de seda, i col·lutori si te’l recomana el dentista. Pots seguir aquests consells per millorar els teus hàbits d’higiene bucodental.
Deixa un comentari