Què és la periodontitis i com es tracta?

La periodontitis o piorrea és una malaltia periodontal a la qual, malgrat la seva gravetat, no sempre li parem prou atenció. Això sol ser degut al fet que, a les fases més inicials, els símptomes no són dolorosos, simplement es produeix un lleuger sagnat a l’hora de raspallar-nos les dents. Així, moltes persones no li donen importància fins que la malaltia avança.

De fet, un estudi epidemiològic fet a nivell europeu —l’estudi de més abans fet fins al moment— ha revelat que a Espanya més de la meitat de la població activa té gingivitis, i gairebé un 40% té periodontitis.

Atès que la periodontitis es desenvolupa a partir de una gingivitis tractada incorrectament o no tractada, podem afirmar que no es para prou atenció als estats inicials d’una malaltia periodontal. A més, l’estudi conclou que els resultats de malaltia periodontal en adults entre 35 i 45 anys d’edat són pitjors als publicats en estudis anteriors.

Causes i símptomes de la periodontitis

La periodontitis consisteix en una inflamació dels teixits que hi ha al voltant de la dent. Si la inflamació és superficial, es coneix com a gingivitis, i se sol manifestar com un sagnat lleu de les genives. Si la malaltia avança, es transforma en una infecció més profunda de la geniva, que es retreu i es desenganxa de la dent. Es formen també les bosses periodontals, on s’acumula tosca i placa per sota de la línia de la geniva. Això es considera un estat avançat de la malaltia, on es produeix una pèrdua d’os i finalment de la dent si no es tracta adequadament.

L’origen de la malaltia periodontal és multifactorial, on el tipus de bacteris que es troben a la flora bucal marquen l’evolució de la malaltia, i es considera que és individual a cada persona. Però no n’hi ha prou amb la presència d’aquests bacteris, cal que es doni un o diversos dels factors següents, que provoquen o agreugen el problema:

 • Neteja dental incorrecta o insuficient.
 • Malposició de les dents, que en dificulta la neteja.
 • La persona és fumadora habitual.
 • Hàbits alimentaris incorrectes.
 • Canvis hormonals, com els que es produeixen durant l’embaràs.
 • Determinades malalties, com la diabetis, disminueixen les nostres defenses.
 • Alguns medicaments poden alterar la flora bucal.
 • Estrès o ansietat de forma regular, la qual cosa també altera les defenses.
 • Tendència genètica a patir una malaltia periodontal.

Precisament un estudi recent sobre un d’aquests factors demostra l’efecte negatiu dels estats continus d’estrès i ansietat sobre la salut periodontal.

Per diagnosticar una periodontitis, el més recomanable és acudir a un professional. Però t’indiquem els símptomes més freqüents que et poden posar sobre avís.

 • Genives vermelles i inflamades.
 • Sagnat de genives, especialment en raspallar-nos les dents o mastegar.
 • Retracció de les genives, que fan que la dent es vegi més gran.
 • Molèsties o dolor a les genives en mastegar.
 • Mal alè de forma permanent.
 • Sensibilitat dental, sobretot al fred.
 • Una o diverses dents es mouen.

Tractament de la periodontitis

El tractament de la periodontitis l’ha de dur a terme un professional, no n’hi ha prou amb tenir-ne cura a casa, i dependrà de la fase en què es trobi la malaltia. Per exemple, si es troba en una fase inicial, potser serà suficient amb una neteja profunda, que inclogui raspat i elimini les bosses periodontals.

A més, pot ser que necessitem antibiòtics per tractar la infecció, i el nostre dentista ens aconsellarà si veu necessari un col·lutori amb clorhexidina o l’ús de raspalls interdentals a casa com a manteniment. També podrem recomanar probiòtics per ajudar a la creació d’un nou biofilm.

A Ahoa duem a terme una anàlisi periodontal detallada per detectar els factors que provoquen o agreugen la periodontitis a cada persona, per poder prevenir millor l’aparició o avenç de la malaltia. A vegades fins i tot pot ser de gran utilitat fer una anàlisi microbiològica. En qualsevol cas, les malalties periodontals es consideren cròniques i amb una clara tendència a reaparèixer si no n’hi ha un control continuat dels factors de risc, per tant serà molt important seguir les pautes de prevenció que ens doni el nostre professional de confiança.

¡Consulta’ns si tens qualsevol dubte! El nostre equip d’especialistes t’ajudarà a totes les fases del tractament.

Nuestros servicios

Financiación
a medida

Parking y
wifi gratuitos

Gafas 3D
antiestrés

Tecnología
avanzada

Tarjeta de
fidelización

Convenio
con empresas

¿Quieres concertar una cita?

Llama al 93 343 66 41, o rellena tus datos en el formulario y te llamaremos nosotros.

Responsable: Icercaib, S.L. Finalidad: Dar respuesta a las consultas y gestión de citas u otras peticiones de información. Legitimación: Consentimiento del interesado. Derechos: No se cederán datos a terceros, salvo obligación legal. Tiene derecho a acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos, como se explica en la información adicional.

Gran Via de les Corts Catalanes, 620, àtic 1º
08007 Barcelona
Tel: 933 43 66 41
Email: clinica@ahoa.es
RESERVAR CITA