El teu dentista és un especialista?

Fa poc es va publicar la notícia de la reclamació del Consell General de Dentistes perquè Vitaldent retirés de la seva publicitat els termes ‘especialista’ i ‘especialitats’.

Aleshores, és cert que no hi ha dentistes especialitzats? És a dir, que qualsevol dentista està igualment preparat per tractar qualsevol problema de salut bucodental? Res més lluny de la realitat.

Tot i que la reclamació del Consell s’ha fet sobre una base legal indiscutible, pensem que és important matisar algunes idees.

Oficialment, no hi ha especialistes reconeguts com a tals…

Fins aquí és totalment cert. La Llei a Espanya no reconeix (encara) especialistes ni especialitats al camp de l’Odontologia. Per això, amb la llei a la mà, no podem referir-nos-hi amb aquests termes. Espanya és, juntament amb Luxemburg i Malta, l?únic país de la Unió Europea que no les reconeix de manera oficial. Però això canviarà en els propers 5 anys. Com el Consell mateix assenyala, s’està treballant perquè es reconeguin (i regulin) aquestes especialitats.

…però sí que hi ha especialistes de facto

En realitat, des del nostre punt de vista, sí que hi ha especialistes de fet . I què consideraríem un especialista?

Primer cal entendre com es forma un dentista . Des de l’any 86 hi ha una llicenciatura, ara grau, en Odontologia. Aquest seria el primer pas per ser un dentista ‘general’.

A partir d’aquí, per especialitzar-nos entrem a la formació no reglada, que cada dentista segueix segons el seu criteri. El més habitual és un programa universitari a un hospital, acreditat per la Unió Europea, que sol durar tres anys. També hi ha odontòlegs que fan programes equivalents a l’estranger.

D’altra banda, hi ha cursos més breus, i que no proporcionen una base de coneixement suficient per considerar-se que ‘especialitzin’. Els cursos de menor durada serien complementaris a això.

I per posar una analogia, no és el mateix un cuiner que ha fet un màster de tres anys a cuina asiàtica, que un que ha fet un curs d’un dia de Sushi per a principiants .

Després de la formació, ve la pràctica. Un ‘especialista’ seria, segons la nostra opinió, un odontòleg que a més de la formació esmentada exerceix a la disciplina en què s’ha format —l’Odontologia inclou fins a dotze disciplines diferents—.

Què fa especialista un especialista?

Segons la nostra experiència, i fins que es reguli a nivell legal quins requisits són necessaris per anomenar-se ‘especialista’, un odontòleg que exerceixi amb garanties una determinada disciplina ha de tenir formació reglada en Odontologia (llicenciatura o grau), més un programa d’especialització universitari (de com a mínim dos o tres anys), i orientativament un mínim de cinc anys exercint en aquesta disciplina.

Per això, davant de qualsevol problema de salut bucodental, el millor és escollir el professional més adequat en funció de la seva formació i la seva experiència en la disciplina en què s’ha (ens permetem dir-ho) especialitzat. Perquè, com a qualsevol àrea professional, no tothom sap fer de tot.

La Clínica Odontològica Ahoa s’ha caracteritzat des d’un principi per proveir els seus pacients del millor tractament i atenció odontològics, basats en un equip de professionals odontòlegs, tots especialitzats amb formació reglada universitària en diferents àrees de la salut i estètica bucodental.

Pregunta’ns si tens cap dubte!

Iñaki Cercadillo

Director Clínica Ahoa

Últimas entradas

SALUT BUCAL A LA MENOPAUSIA: CANVIS I CURES ESPECIALS

La menopausa és una etapa de grans canvis al cos de la dona, i la salut bucodental no n’és una excepció. Les variacions hormonals que es produeixen en aquesta fase poden afectar l’estructura de les dents i les genives, augmentant el risc de certes afeccions. Conèixer aquests canvis i adoptar mesures preventives és fonamental per […]

Llegir més

ALIMENTS QUE ENFORTEIXEN LES DENTS I LES GENIVES

Mantenir una bona salut bucodental és essencial no només per a un somriure radiant, sinó també per a la salut general. Tot i que una rutina d’higiene adequada i les visites regulars al dentista són fonamentals, l’alimentació té un paper clau en l’enfortiment de les dents i les genives. Hi ha certs aliments que, a […]

Llegir més

COM UN SOMRIURE BONITA POT FER-TE SEMBLAR MÉS JOVE

El somriure és una de les primeres coses en què ens fixem en conèixer algú. No sols influeix en l’estètica facial, sinó que també pot reflectir joventut, vitalitat i salut. Amb el pas del temps, les dents poden desgastar-se, tacar-se o perdre volum, cosa que contribueix a una aparença envellida. Afortunadament, hi ha diversos tractaments […]

Llegir més
Phone WhatsApp