Com afecta l’estrès a la salut bucodental?

L’estrès és un problema massa habitual avui dia, i encara que no tots els tipus d’estrès són negatius, la veritat és que els estats d’agitació nerviosa o tensió emocional són força freqüents a la societat actual, i en alguns casos es converteixen en estrès crònic.

Situacions com un excés de treball o la pèrdua del mateix, un divorci, la mort d’una persona estimada, problemes econòmics o una malaltia, per posar-ne només alguns exemples, poden fàcilment desembocar en estrès.

Quan això passa, som conscients de com afecta el nostre estat emocional o la capacitat per descansar i dormir prou a les nits. Però no sempre prestem prou atenció a com afecta l’estrès a la nostra salut bucodental.

A més, els primers símptomes són difícilment detectables, ja que solen produir-se mentre dormim: grinyolar i prémer les dents (bruxisme). I atès que els efectes de l’estrès a la nostra boca són progressius , quan ens adonem el problema pot estar ja en una fase avançada.

Com afecta l’estrès a la nostra boca?

Qualsevol situació d’estrès té conseqüències negatives per a la nostra salut bucodental, però el pitjor escenari és l’estrès crònic. Quan estem estressats accentuem determinats hàbits negatius , com fumar, beure alcohol o menjar més dolços i greixos. Això ja és per si mateix un problema per a la nostra boca.

A més, segons un estudi publicat al Journal of Periodontology , l’estrès afecta la nostra capacitat de raspallar-nos les dents i passar-nos el fil dental eficaçment.

Un altre estudi, publicat al Journal of Biological Regulators & Homeostatic Agents assenyala que hi ha una relació entre l’estrès i les malalties periodontals, ja que quan estem estressats disminueixen les defenses, cosa que pot provocar un augment de la inflamació de les genives.

Això últim vol dir que l’estrès no només afecta els hàbits que influeixen en la nostra salut bucodental, sinó que té un efecte perjudicial directe.

Els 4 principals problemes que provoca l’estrès a la salut dental

  1. Malalties periodontals: gingivitis i periodontitis . El fet que empitjorin els nostres hàbits d’alimentació i higiene pot provocar un augment de la placa bacteriana i una disminució de les defenses. A més, l’hormona relacionada amb l’estrès, el cortisol, també pot generar inflamació i augmentar el risc de malaltia periodontal.
  2. Bruxisme i disfunció de l’articulació temporomandibular . L’estrès pot provocar que premem i fem grinyolar les dents, el que es coneix com a bruxisme, i pot causar dolor als músculs encarregats de la masticació, així com desgast de les dents. La mateixa pressió pot ocasionar una disfunció a l’articulació temporomandibular o dolor a la templa.
  3. Càries . Si mengem pitjor —més sucre i greix— i descuidem la nostra higiene bucodental, s’acumulen més restes de menjar perjudicials a les cavitats bucals, de manera que afavorim l’aparició de càries.
  4. Irritacions bucals, com les aftes o l’herpes labial . La disminució de les defenses que provoca l’estrès ens fa més vulnerables als bacteris i virus, cosa que pot ocasionar l’aparició d’aftes, que són com unes ferides blanquinoses a les genives o mucoses, o el conegut herpes labial.

Recomanacions per evitar o reduir l’estrès

El primer que recomanem és acudir a un especialista per conèixer l’origen del problema i poder-lo tractar. Però si es tracta d’un estrès puntual, com ara el que poden generar èpoques com el Nadal, períodes d’exàmens o una situació adversa puntual, aquestes recomanacions us poden ajudar a suportar-ho millor:

  • Practica tècniques de relaxació com la meditació, el ioga o la respiració diafragmàtica.
  • Organitza’t amb cura el teu temps amb una agenda i prioritza tasques. La sensació de tenir les coses sota control t’ajudarà a no estressar-te.
  • Pren reforços vitamínics en forma de fruita o suplements.
  • Fes algun exercici físic, com ara sortir a passejar o córrer.
  • Extrema la teva higiene dental, encara que d’entrada no et sembli que ho necessitis. Fes-te una neteja bucal i una revisió, per detectar possibles problemes a temps.

Últimas entradas

SALUT BUCAL A LA MENOPAUSIA: CANVIS I CURES ESPECIALS

La menopausa és una etapa de grans canvis al cos de la dona, i la salut bucodental no n’és una excepció. Les variacions hormonals que es produeixen en aquesta fase poden afectar l’estructura de les dents i les genives, augmentant el risc de certes afeccions. Conèixer aquests canvis i adoptar mesures preventives és fonamental per […]

Llegir més

ALIMENTS QUE ENFORTEIXEN LES DENTS I LES GENIVES

Mantenir una bona salut bucodental és essencial no només per a un somriure radiant, sinó també per a la salut general. Tot i que una rutina d’higiene adequada i les visites regulars al dentista són fonamentals, l’alimentació té un paper clau en l’enfortiment de les dents i les genives. Hi ha certs aliments que, a […]

Llegir més

COM UN SOMRIURE BONITA POT FER-TE SEMBLAR MÉS JOVE

El somriure és una de les primeres coses en què ens fixem en conèixer algú. No sols influeix en l’estètica facial, sinó que també pot reflectir joventut, vitalitat i salut. Amb el pas del temps, les dents poden desgastar-se, tacar-se o perdre volum, cosa que contribueix a una aparença envellida. Afortunadament, hi ha diversos tractaments […]

Llegir més
Phone WhatsApp