El te verd es consumeix a Àsia des de fa milers d’anys pels beneficis per a la salut en general, especialment pel seu efecte diürètic i antiinflamatori. Però a més, en els darrers anys alguns estudis han demostrat els seus beneficiosos efectes per a la salut bucodental.
És cert que el consum excessiu pot arribar a alterar el color de les dents, per la qual cosa l’hem de prendre amb moderació. Segons un estudi realitzat al Japó , n’hi ha prou amb una tassa al dia per notar els seus efectes positius a la nostra boca.
El te verd, originari del sud-est asiàtic —Índia, Sri Lanka, Xina i Japó—, no pateix oxidació durant el procés d’elaboració, a diferència del te negre. Gràcies a això manté totes les seves propietats, ja que no se n’alteren els principals components: vitamines A, B2, C i E, antioxidants (polifenols) i antiinflamatoris (flavonoides com la catequina).
Com beneficia el te verd a la nostra salut bucodental?
Els beneficis del te verd per a la nostra boca deriven dels efectes positius dels seus components principals. Segons una investigació publicada al Journal of Periodontology , els antioxidants inhibeixen els gèrmens que danyen les genives, cosa que redueix la possibilitat de malalties periodontals. A més, els efectes antiinflamatoris del te també són beneficiosos per a la salut de les genives. Les catequines que conté el te contribueixen al control dels bacteris bucals i redueixen l’acidesa de la saliva i la placa dental, cosa que fa que desenvolupem menys càries. Contràriament al que es creia, un estudi publicat a General Dentistry demostra que beure te és igual que beure aigua per a la placa dental: no té efectes corrosius que la facin malbé, a diferència de les begudes amb gas. D’acord amb un estudi publicat al Journal of Indian Society of Periodontal , una solució diluïda de catequina redueix l’halitosi. Així, el consum regular de te verd combat l’efecte dels bacteris que causen el mal alè, i que se solen acumular a zones poc accessibles de la boca o cavitats dentals.
Algunes recomanacions
- Evita endolcir el te amb sucre o mel, ja que aquests aliments continuen provocant càries encara que es barregin.
- Si no us agrada el te, proveu d’utilitzar dentifricis o col·lutoris que continguin te verd.
- No intentis solucionar una malaltia bucodental amb remeis casolans. El te és beneficiós però no substitueix un tractament mèdic ni la prescripció d’un professional.
- Consulta el teu dentista sobre els consells d’alimentació i cura més adequats per al teu cas concret. Cada persona té unes característiques físiques, estat de salut general i hàbits que influeixen en la salut bucodental.
En resum, el te verd té efectes beneficiosos per a la salut en general, i per a la nostra salut bucodental en particular: ens ajuda a cuidar les genives, ia prevenir el mal alè i la càries. Consulta el teu dentista, i que t’aconselli sobre com i amb quina freqüència pots incloure el te verd a la teva dieta habitual.