Entrevista a la Dra. Alba Sánchez

El passat 1 d'octubre, la doctora Alba Sánchez d'AHOA, especialista en Cirurgia Bucal i Implantologia Bucofacial, va defensar la seva tesi doctoral sobre els resultats del tractament de càrrega immediata en arcades completes durant una presentació telemàtica davant d'un tribunal de la Universitat de Barcelona. Un excel·lent i detallat treball de recerca sobre el que ens ofereix més detalls en aquesta entrevista.

Enhorabona Alba! Què ha suposat per a tu la investigació de la tesi?

Moltes gràcies!

La meva experiència personal ha estat molt gratificant, ja que el procés m'ha permès construir el coneixement des de la pràctica clínica fins a l'estadística aplicada a les Ciències de la Salut. La veritat que ho he gaudit molt, perquè he pogut acompanyar els pacients a la clínica a mesura que coneixíem els resultats de les investigacions que s'inclouen en aquesta tesi.

Quines són les conclusions més rellevants?

Principalment, hem observat que el tipus de protocol de càrrega immediata que utilitzem en els pacients que han de reemplaçar amb implants tota una arcada té uns resultats favorables a llarg termini. Sembla ser les complicacions de tipus mecànic que poden passar amb el temps no afecten significativament la qualitat de vida dels pacients. Les fractures de la ceràmica o l'afluixament d'algun cargol que sosté la pròtesi són alguns exemples de complicacions. Això es pot explicar perquè la majoria es poden solucionar de manera senzilla per al pacient. També aquells que han rebut aquest tractament tenen una pròtesi provisional, és a dir, que sempre tenen un recanvi de dents encara que calgui enviar la seva pròtesi definitiva al laboratori per uns dies.

D'altra banda, el fet de sotmetre a una càrrega mecànica els implants des del moment de la col·locació fa que les genives i l'os adquireixin la forma definitiva més ràpid. Els resultats d‟aquest protocol a nivell de manteniment de l‟os al voltant dels implants són bons. De fet, hem proposat uns intervals d'avaluació de l'os diferents dels que hi ha a les guies actuals publicades el 2017, ja que serien més realistes per al tractament de càrrega immediata.

A nivell de temps i esforç, què ha implicat aquest doctorat?

Una tesi doctoral sempre implica temps i esforç. Hi ha diferents moments en la investigació; alguns requereixen més temps que altres. Destacaria que, en ser un projecte personal, el temps passa a un segon lloc mentre treballes amb un objectiu al cap.

Quina ha estat la teva motivació per voler fer aquest treball de recerca?

Podria dir que he tingut diferents motivacions que em van portar a fer aquesta feina. En primer lloc, per la meva vocació acadèmica m'agrada investigar de per si. En aquest sentit, he tingut tot el suport per part de la Universitat de Barcelona i els meus directors de tesi. Paral·lelament, el treball s'emmarca en la línia de recerca que va iniciar el Dr. Cercadillo sobre els resultats del tractament de càrrega immediata en arcades completes. Tot això es va iniciar a principis de l'any 2014 i des de llavors hem estat immersos a bolcar la nostra experiència clínica a estudis científics per donar a conèixer els nostres resultats a nivell internacional.

Com et va resultar defensar la tesi davant del tribunal?

A causa de les restriccions de la pandèmia, la defensa de la meva tesi va haver de ser telemàtica. La veritat és que a mi sempre m'ha agradat parlar en públic i vaig pensar que potser seria una trobada freda, en no ser presencial. Tot i això, va resultar ser molt divertit i enriquidor. El torn de preguntes va durar 1 hora ia mi se'm va passar volant! Em vaig sentir molt agraïda per l´alta implicació dels membres del tribunal i també pel suport dels meus directors de tesis, companys, alumnes, familiars i amics.

Què aporta la teva tesi a la teva feina a AHOA?

Primer he de dir que per a mi és un honor haver pogut fer aquestes investigacions a la clínica. Això ha estat gràcies al Dr. Cercadillo ja que sempre m'ha permès treballar de forma autònoma i ha confiat en el meu criteri, sense posar límits. Des del meu punt de vista, aquesta tesi doctoral avala els protocols que utilitzem diàriament amb els nostres pacients i ens avala també els professionals que estem darrere d'això com a persones compromeses amb la nostra formació continuada al llarg de la vida. Un dels meus lemes a la consulta ia la universitat és que “això és el que hem de fer avui perquè és allò que coneixem; però hem de continuar treballant per explorar allò que haurem de fer a partir de demà”.

Els nostres serveis

Finançament
a mida

Pàrquing i
wifi gratuïts

ulleres 3D
antiestrès

Tecnologia
avançada

Targeta de
fidelització

Conveni
amb empreses

Vols concertar una cita?

truca al 93 343 66 41, o omple les teves dades al formulari i et trucarem nosaltres.

Deixeu aquest camp en blanc

Responsable: Icercaib, SL Finalitat: Donar resposta a les consultes i la gestió de cites o altres peticions d'informació. Legitimació: Consentiment de linteressat. Drets: No se cediran dades a tercers, excepte obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional.

Gran Via de les Corts Catalanes, 620, àtic 1r
08007 Barcelona
Tel: 933 43 66 41
E-mail: clinica@ahoa.es
Truca'ns