Què és la periodontitis i com es tracta?

La periodontitis o piorrea és una malaltia periodontal a la qual, malgrat la seva gravetat, no sempre se li presta prou atenció. Això sol ser degut al fet que, en les fases més inicials, els símptomes no són dolorosos, simplement es detecta un lleuger sagnat a l’hora de raspallar-se les dents. Així, moltes persones no hi donen importància fins que la malaltia avança.

De fet, un estudi epidemiològic realitzat a nivell europeu —l’estudi més gran realitzat fins ara sobre aquest tema— ha revelat que a Espanya més de la meitat de la població activa té gingivitis, i gairebé un 40% té periodontitis.

Atès que la periodontitis es desenvolupa a partir duna gingivitis tractada incorrectament o no tractada, podem afirmar que no es presta atenció als estats inicials duna malaltia periodontal. A més, l’estudi conclou que els resultats de malaltia periodontal en adults entre 35 i 45 anys són pitjors dels publicats en estudis anteriors.

Causes i símptomes de la periodontitis

La periodontitis consisteix en una inflamació dels teixits que hi ha al voltant de la dent. Si la inflamació és superficial, es coneix com a gingivitis , i sol manifestar-se com un sagnat lleu de les genives. Si la malaltia avança, es transforma en una infecció més profunda de la geniva, que es retreu i s’enlaira de la dent. Es formen també les bosses periodontals, on s’acumula tosca i placa per sota de la línia de la geniva. Això es considera un estat avançat de la malaltia on es produeix una pèrdua de pinyol i finalment de la dent si no es tracta adequadament.

 

 

 

L’origen de la malaltia periodontal és multifactorial, on el tipus de bacteris que es troben a la flora bucal marquen l’evolució de la malaltia, i es considera que és individual de cada persona. Però no n’hi ha prou amb la presència d’aquests bacteris, s’ha de donar un o més dels factors següents, que provoquen o agreugen el problema :

  • Neteja dental incorrecta o insuficient.
  • Malposició de les dents, que en dificulta la neteja.
  • La persona és fumadora habitual.
  • Hàbits alimentaris incorrectes.
  • Canvis hormonals, com els que es produeixen durant l’embaràs.
  • Determinades malalties, com la diabetis , que disminueixen les nostres defenses.
  • Alguns medicaments poden alterar la flora bucal.
  • Estrès o ansietat de forma regular, cosa que també altera les nostres defenses.
  • Tendència genètica a patir una malaltia periodontal.

Precisament un estudi recent sobre un d‟aquests factors demostra l‟efecte negatiu dels estats continus d‟estrès i ansietat sobre la salut periodontal.

Per diagnosticar una periodontitis, el millor és acudir a un professional. Però us indiquem els símptomes més freqüents que us poden posar sobre avís:

  • Genives envermellides i inflamades.
  • Sagnat de genives, especialment en raspallar-nos les dents o mastegar.
  • Retracció de les genives, que fan que la dent es vegi més gran.
  • Molèsties o dolor a les genives en mastegar.
  • Mal alè de forma permanent.
  • Sensibilitat dental , sobretot al fred.
  • Una o diverses dents es mouen.

Tractament de la periodontitis

El tractament de la periodontitis l’ha de dur a terme un professional, no n’hi haurà prou amb cura a casa, i dependrà de la fase en què es trobi la malaltia.

Per exemple, si es troba en una fase inicial, potser n’hi haurà prou amb una neteja profunda , que inclogui raspat i elimini les bosses periodontals.

A més, pot ser que necessitem antibiòtics per tractar la infecció, i el nostre dentista ens aconsellarà si veu necessari un col·lutori amb clorhexidina o l’ús de raspalls interdentals a casa com a manteniment. També podrem recomanar probiòtics per ajudar a crear un nou biofilm.

A Ahoa duem a terme una anàlisi periodontal detallada per detectar els factors que provoquen o agreugen la periodontitis en cada persona, per poder prevenir millor l’aparició o l’avenç de la malaltia. De vegades fins i tot pot ser de gran utilitat incloure una anàlisi microbiològica. En qualsevol cas, les malalties periodontals es consideren cròniques i amb una clara tendència a reaparèixer si no hi ha un control continuat dels factors de risc, per això serà molt important seguir les pautes de prevenció que ens doni el nostre professional de confiança.

Consulta’ns si tens qualsevol dubte! El nostre equip d’especialistes us ajudarà en totes les fases del tractament.

Últimas entradas

SALUT BUCAL A LA MENOPAUSIA: CANVIS I CURES ESPECIALS

La menopausa és una etapa de grans canvis al cos de la dona, i la salut bucodental no n’és una excepció. Les variacions hormonals que es produeixen en aquesta fase poden afectar l’estructura de les dents i les genives, augmentant el risc de certes afeccions. Conèixer aquests canvis i adoptar mesures preventives és fonamental per […]

Llegir més

ALIMENTS QUE ENFORTEIXEN LES DENTS I LES GENIVES

Mantenir una bona salut bucodental és essencial no només per a un somriure radiant, sinó també per a la salut general. Tot i que una rutina d’higiene adequada i les visites regulars al dentista són fonamentals, l’alimentació té un paper clau en l’enfortiment de les dents i les genives. Hi ha certs aliments que, a […]

Llegir més

COM UN SOMRIURE BONITA POT FER-TE SEMBLAR MÉS JOVE

El somriure és una de les primeres coses en què ens fixem en conèixer algú. No sols influeix en l’estètica facial, sinó que també pot reflectir joventut, vitalitat i salut. Amb el pas del temps, les dents poden desgastar-se, tacar-se o perdre volum, cosa que contribueix a una aparença envellida. Afortunadament, hi ha diversos tractaments […]

Llegir més
Phone WhatsApp