Entrevista al doctor Iñaki Cercadillo: «Per sobre de tot volem protegir-nos i protegir el pacient»

Quines mesures de seguretat ha adoptat AHOA per protegir-se de la COVID-19?

En primer lloc, hem revisat molta informació científica contrastada, així com els manuals de prevenció del nostre Col·legi professional. A partir d´aquí, hem adaptat els protocols que ja teníem d´asèpsia i desinfecció a la prevenció de la nova malaltia, d´una manera coherent i crítica. Entre altres, les mesures de distanciament i protecció individual que tots coneixem. D'altra banda, incorporarem la desinfecció de l'aire dels boxs de treball amb radiació UltraVioleta (UVC). També hem revisat a fons els protocols de neteja i desinfecció, temps i productes, així com materials d'un sol ús per aplicar com a barreres de protecció. Per sobre de tot volem protegir-nos i protegir el pacient, alhora que intentem que experimenti un cert ambient de normalitat i, sobretot, de seguretat i professionalitat davant aquesta nova situació. De fet, el que fèiem fins ara ja n'hi havia prou, només hem de millorar alguns aspectes, i fer-los sostenible en el temps, perquè d'aquí a sis mesos els puguem continuar aplicant.

En què canviarà la meva visita al dentista a partir d'ara?

En realitat, per al pacient no hi hauria d'haver una gran diferència. És evident que haurà de col·laborar a seguir les recomanacions des de l'entrada a la sortida: Desinfecció de mans, col·locar-se la màscara, etc. És una cosa a la qual ja estarà acostumat, perquè serà la norma a qualsevol establiment. El que sí que veurà serà al personal més protegit. Encara que, per exemple, les pantalles de protecció facial que ara veiem, nosaltres les utilitzàvem fa anys per a alguns procediments, com les neteges de boca, ja que generaven moltes esquitxades i aerosols. Potser la sala d'espera serà més avorrida i freda, ja que no hi haurà revistes ni tindrà gaire companyia, però en general no sentirà grans canvis. De fet, volem treballar perquè l'experiència sigui el més agradable possible.

Com puc saber que el personal d'AHOA no està contagiat?

Això no és fàcil saber-ho en tot moment ia temps real. Siguem conscient que, si no hem creat anticossos, és a dir, no ens hem immunitzat, ens hauríem de fer el test de detecció del virus mitjançant PCR cada 14 dies. Això és una cosa inviable. Com a professionals sanitaris, el que volem saber a l'hora d'iniciar la nostra activitat és si estem immunitzats o no. Això sí que és una cosa que tot l'equip tindrà comprovat. Evidentment, si existís algun símptoma serà obligatori fer el Test de PCR per saber si es tracta de COVID-19. També volem saber si realment la incidència de contagis ha estat alta o no. Tot i això, les mesures de seguretat sanitària seran sempre universals i màximes amb tots els pacients i amb tot el personal sanitari, perquè com ja sabem, la desescalada és un moment delicat i hi ha més risc de contagi. Això implica que potser tinguem més risc fora de la clínica que a dins, quan augmentem en nombre de contactes socials.

Encareixerà AHOA els tractaments degut a l'adquisició del material de protecció ia les mesures de seguretat que heu hagut d'adoptar?

La decisió de la direcció de la Clínica ha estat no incrementar els costos dels tractaments ni aplicar un càrrec per material de protecció utilitzat, com recomanaven alguns assessors de les franquícies de clíniques dentals. No és el moment, hi haurà un mal econòmic important per a la majoria de la població, i nosaltres hem de facilitar l'accés als nostres serveis, no dificultar-ho. Un altre tema és que haurem de ser més eficients en la nostra gestió per permetre la viabilitat de les nostres clíniques a mitjà termini, però aquesta és la nostra feina.

A causa de les mesures de seguretat que s'hauran d'adoptar quan AHOA obri les portes de nou, les visites duraran més temps de l'habitual?

Potser al principi el pacient pot percebre que tot va una mica més lent, a recepció o sala d'espera, però per si mateix el temps de tractament serà el mateix. El que ens obligarà a invertir més temps serà en la neteja dels espais després dels tractaments, cosa que el pacient no ha de notar si fem una bona feina de programació.

Per què es va decretar el tancament de les clíniques dentals quan es va establir la quarantena?

Hi ha certa confusió sobre això. Com a centres sanitaris no es va decretar el tancament de manera oficial, se'n va restringir l'activitat exclusivament a les visites d'urgència. Això el que va permetre va ser poder donar una atenció als pacients que tinguessin necessitats específiques i, d'altra banda, evitar saturar els serveis d'urgències hospitalaris.

Hi ha alguna mesura a nivell bucodental que puguem adoptar a casa per a la prevenció del virus?

A més de totes les mesures de les que hem parlat, com a ventilació amb aire exterior d'espais i neteja i desinfecció de mans, hi ha dins del nostre protocol de clínica un pas que fem previ al tractament que pot ajudar. Es tracta del esbandida bucal amb peròxid d'hidrogen (aigua oxigenada) a la concentració de l'1%. La forma comercial es ven al 3%, així que s'ha de diluir, 2 unitats d'aigua per una de peròxid. Aquest és un desinfectant comú, i segons s'ha estudiat redueix en un 90% la càrrega viral a la cavitat oral. A més, si es fan gàrgares, fins i tot podem desinfectar la zona nasofaríngia. Aquesta mesura realment no està indicada per cap estudi clínic per evitar la malaltia, però sí per reduir la càrrega viral a la saliva i reduir la infectabilitat. Això és important, ja que s'ha identificat recentment en estudis de recompte viral que la presència del virus SARS-CoV-2 és més gran a la saliva que a la zona de la mucosa orofaríngia. Aquesta troballa ha permès crear un test ràpid amb una senzilla anàlisi de saliva.

Els nostres serveis

Finançament
a mida

Pàrquing i
wifi gratuïts

ulleres 3D
antiestrès

Tecnologia
avançada

Targeta de
fidelització

Conveni
amb empreses

Vols concertar una cita?

truca al 93 343 66 41, o omple les teves dades al formulari i et trucarem nosaltres.

Deixeu aquest camp en blanc

Responsable: Icercaib, SL Finalitat: Donar resposta a les consultes i la gestió de cites o altres peticions d'informació. Legitimació: Consentiment de linteressat. Drets: No se cediran dades a tercers, excepte obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional.

Gran Via de les Corts Catalanes, 620, àtic 1r
08007 Barcelona
Tel: 933 43 66 41
E-mail: clinica@ahoa.es
Truca'ns