La nostra boca es fa gran

A mesura que ens fem grans, tot el nostre cos envelleix, i la boca no n'és una excepció. Els teixits bucals, les mucoses, les dents... Tot comença a notar el pas dels anys.

La part positiva és que una bona higiene bucodental i unes cures adequades durant tota la vida ajuden, i molt, a arribar a la tercera edat amb una salut excel·lent. En contra de la creença popular que les dents es perdran inevitablement quan arribem a aquesta edat, si seguim els consells de salut bucodental del nostre dentista podem arribar a conservar totes les dents per a tota la vida.

D'altra banda, una mala salut dental pot ser un factor de risc en algunes malalties cardiovasculars, o veure's agreujada per altres com la diabetis. La connexió de la salut bucodental amb la resta del cos és tan important que fins i tot la gestació i el part del nadó es poden veure alterats quan la mare té problemes periodontals, és a dir, una malaltia avançada de les genives.

Què canvia a la meva boca quan envelleixo?

Tot i que cuidem bé la nostra boca, l'edat comporta alguns canvis:

  • Sequedat bucal, ja que produïm menys saliva.
  • Desgast de la superfície dental, les dents es tornen més fràgils i petites.
  • Retraïment de la geniva i pèrdua de pinyol alveolar, que pot arribar a suposar la caiguda de peces dentals en els casos en què això no es controli i es tracti correctament.
  • Sensibilitat dental, a causa del retraïment de les genives.
  • Canvis de color, les dents es tornen grogues i amb coloracions marrons, sobretot associades a hàbits com el tabac i el consum de vi, cafè i te.
  • Dificultat per menjar bé a causa de la pèrdua de les dents i la no substitució de les mateixes. Això comportarà problemes digestius, ja que l'estómac haurà de treballar més per desfer el menjar, fent així més fàcil l'aparició de problemes associats com l'acidesa estomacal i les digestions pesades.
  • Lesions ulceroses i vermelloses a les mucoses i llengua, que si bé és cert que la majoria de vegades responen a frecs per la dentadura, de vegades poden derivar en lesions malignes de risc vital.

Com m'afecta?

Tots els canvis anteriors fan que siguem més sensibles a alguns problemes bucodentals, com ara la càries o la malaltia de les genives.

I per si no fos poc sumar anys, hi ha altres factors que s'afegeixen als canvis propis de l'edat, i que a més tenen un efecte acumulatiu. Per exemple, si hem estat fumadors o hem seguit una mala dieta, quan arribem a la tercera edat notarem molt més l'impacte en la nostra salut dental, ja que l'efecte és proporcional alhora que ho hàgim fet.

Els factors externs principals que se sumen a l'edat són:

  • Una alimentació inadequada.
  • Una higiene bucal insuficient o inadequada.
  • Malalties com ara la diabetis, afeccions cardíaques o el càncer.
  • Factors ambientals, com ara l'estrès o el tabaquisme.
  • Certs medicaments.

Quines opcions tinc?

En qualsevol cas, el més bàsic és mantenir una higiene dental molt curosa, més encara que abans, per compensar els canvis de l'edat: raspallat a fons, raspalls interdentals i fil dental, a més de revisions periòdiques al nostre odontòleg. En el cas de conservar les dents pròpies i en funció del bé que ens raspallem, necessitarem acudir cada sis o nou mesos per a la revisió. En cas de tenir problemes de genives, implants dentals o pròtesis dentals haurem d'acudir cada quatre o sis mesos a les nostres revisions, ja que sabem que és més difícil fer un raspallat correcte, especialment en aquelles persones d'edat avançada que han perdut certa habilitat manual.

Què recomanem quan hem perdut destresa en la nostra capacitat de raspallat?

De vegades, quan arribem a una edat avançada perdem certa perícia en els moviments de detall, com pot ser al raspallat o l'ús de raspalls interdentals. Per això recomanem una sèrie d'eines que compensaran aquesta situació:

  • El raspall elèctric serà més útil que el manual en cas de no poder desenvolupar tots els moviments correctament. A la gent gran serà sens dubte més eficaç a l'hora de retirar la placa bacteriana.
  • L'irrigador dental, un aparell elèctric que expulsa aigua a pressió simulant una minimanguera, arribarà a tots aquests espais on no arriba el raspall. Molt recomanable per als pacients amb implants dentals i pròtesis dental.
  • El fil de seda amb arc. Aquest petit dispositiu consisteix en un mànec amb forma d'arc que porta el fil de seda muntat. El seu ús és còmode i intuïtiu, i facilita l'ús del fil i neteja dels espais entre dents.

 Què recomanem quan els aparells de treure i posar són incòmodes i el seu manteniment difícil la persona gran?

Sens dubte la millor solució seran els implants dentals, amb els quals no només gaudiran de més comoditat per parlar i menjar, sinó també d'una autoestima més gran i millora de les relacions socials. Serà una inversió per gaudir d'una qualitat de vida més gran en un futur. Així evitarem la necessitat d'haver de dependre de terceres persones per al seu manteniment o remoció, és a dir, podrem oblidar-nos de les molèsties de la boca per sempre i ocupar-nos de gaudir de la vida!

A la Clínica Ahoa recomanem realitzar un programa de manteniment individualitzat per a cada pacient, respectant les vostres necessitats i informant en cada moment de l'evolució de la vostra salut bucodental. Una revisió de càries i una exploració detallada de les genives a cada visita assegura una bona prevenció i el manteniment de la salut a llarg termini.

 

Els nostres serveis

Finançament
a mida

Pàrquing i
wifi gratuïts

ulleres 3D
antiestrès

Tecnologia
avançada

Targeta de
fidelització

Conveni
amb empreses

Vols concertar una cita?

truca al 93 343 66 41, o omple les teves dades al formulari i et trucarem nosaltres.

Deixeu aquest camp en blanc

Responsable: Icercaib, SL Finalitat: Donar resposta a les consultes i la gestió de cites o altres peticions d'informació. Legitimació: Consentiment de linteressat. Drets: No se cediran dades a tercers, excepte obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional.

Gran Via de les Corts Catalanes, 620, àtic 1r
08007 Barcelona
Tel: 933 43 66 41
Correu electrònic: clinica@ahoa.es
RESERVAR CITA