En els darrers anys s’han produït canvis significatius a la població respecte a l’ús de serveis odontològics; per exemple, des del 1989 ha augmentat progressivament el nombre de persones que acudeixen al dentista.
Tot i això, encara hi ha un 68% de persones que reconeix anar només al dentista quan els fa mal. Un 15% declara no haver anat els últims cinc anys, i un 2% diu que no ha anat mai al dentista, encara que per la nostra experiència es podria augmentar aquesta xifra fins a un 4%. Només un reduït percentatge va al dentista cada any de forma regular com a prevenció.
Però hi ha un perfil específic, un 13%, que té problemes dentals ia més a més por del dentista. És a dir, només hi van quan els fa mal o tenen un problema i no els queda més remei: els terroritza pensar que han d’anar a una clínica dental.
Quines són les causes de la por del dentista?
Els motius principals per desenvolupar aquesta por són:
- Records o experiències prèvies negatives.
- Inseguretat per no saber què li faran.
- Dubtes sobre el resultat final del tractament.
- Sentiment de pànic o ansietat pels estímuls físics (materials metàl·lics, sorolls desagradables, sensació d’ofec per l’aigua…).
- Percepció que el tractament pugui ser dolorós.
Així, les persones que desenvolupen aquesta por al dentista eviten anar a la consulta fins que o bé troben un professional de confiança per recomanació d’un familiar o amic, o bé han arribat a un límit difícilment sostenible i que els limita el dia a dia.
Què ens suposa aquesta por?
Com indica el Dr. Mario Alonso Puig , la por és el sentiment més limitant de tots, perquè ens obliga a donar una resposta molt primitiva: fugir, lluitar o paralitzar-nos.
Traduït al tema que tractem, pot suposar que la persona se’n vagi de la sala d’espera del tractament, o fins i tot que no hi vagi i es quedi a casa seva, bloquejada.
Què podem fer?
El més habitual és que se’ns ofereixin una sèrie de consells “pràctics i ràpids” per resoldre aquesta por al dentista. Però aquests consells, tot i que són útils per pal·liar els efectes immediats, no resolen res si no ens enfoquem també a l’arrel del problema.
I el primer pas per solucionar la por és entendre-ho, prendre consciència del nostre cos, la nostra vida i les nostres prioritats per viure-la de forma plena i conscient.
Per començar a fer-ho, us recomanem el llibre Viure és un assumpte urgent , de Mario Alonso Puig, on trobareu una font d’inspiració per superar aquesta i qualsevol altra por.
Com us ajudem a Ahoa?
A la Clínica Ahoa tenim molt present aquest problema i sabem detectar-lo amb precocitat, a partir d´una escolta atenta als nostres pacients, preguntes guiades i un entorn que propicia que s´expressin amb llibertat.
A partir d’aquí, dissenyem un programa de visites adaptades en temps i simplicitat a cada pacient, per aconseguir més desensibilització i autoconfiança. Busquem que el pacient experimenti situacions positives, amb resultats satisfactoris que compleixin les seves expectatives.
A més, per a aquelles persones que vulguin un plus de tranquil·litat i fins i tot no assabentar-se de res durant el tractament, apliquem tècniques de sedació conscient amb la nostra especialista, la Dra. Helena Serrano, o bé posem a disposició del pacient les nostres ulleres de realitat virtual en 3D perquè escolti música o vegi vídeos durant el tractament.
I per suposat, si vols parlar i exposar-nos el teu cas, t’escoltem i decidim junts la millor opció per a tu.